YARDIM |
Üye Listesi |
Takvim |
ARAMA |
Yeni Mesajlar |
![]() |
![]() |
Windows İşletim Sistemleri Sorunları Tüm işletim sistemleri hakkında soru veya sorunlarınızı bu başlık altından çözümleyebilirsiniz. |
Windows 10 Sürüm 2004’te Neler Var?Türkiye Mining Yardımlaşma Forumu sitesindeki Windows İşletim Sistemleri Sorunları - Tüm işletim sistemleri hakkında soru veya sorunlarınızı bu başlık altından çözümleyebilirsiniz. kategorisi altındaki Windows 10 Sürüm 2004’te Neler Var? isimli konuyu görüntülemektesiniz. |
Yeni Konu Cevap Yaz |
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Microsoft, yeni Windows 10 2004 (20H1) güncellemesini kullanıma sunuyor. Bu büyük güncelleme ile birlikte gelen özelliklere bakıyoruz.
Yeni sürümde Windows 10 Arama Sayfası ve Dosya Gezgini aramasında birçok iyileştirme yapıldı. Görev yöneticisi tarafında ekran kartı sıcaklığı ve depolama birimi türünün gözükmesi yine önemli artılardan. Disk ve CPU kullanımını uçuran Arama dizin oluşturucusunda algoritma baştan yaratıldı. Bildirim ayarları, Xbox Game Bar FPS göstergesi yine oyuncular için bir seçenek sunuyor. Bilgisayarı buluttan sıfırlama özelliği ise çok kişi tarafından kullanılabilecek özelliklerden. Tüm değişikliklere ayrıntılı bir şekilde bakacak olursak; Görev Yöneticisinde Ekran Kartı Sıcaklığı Geçtiğimiz Windows 10 versiyonlarında Görev Yöneticisi üzerinden donanım izlemesi önemli ölçüde geliştirilmişti. Artık buradan ekran kartı sıcaklığını da takip edebiliyorsunuz.
![]() Görev Yöneticisi Disk Türü Görünümü Artık Görev Yöneticisi’nin Performans sekmesinde listelenen her disk için disk türünü (SSD/HDD) görebilirsiniz. Bu özellik listelenen birden fazla diskinizin olduğu durumlarda yararlı ve ayırt edilebilirlik sağlıyor. ![]() Windows Arama için Geliştirilmiş Disk Kullanımı Windows Arama özelliği, kullanıcılarda aşırı disk ve işlemci kullanımı gibi sorunlara yol açıyordu. Birçok kullanıcı bu sebepten dolayı performans sorunlarıyla karşılaşıyordu. Geri bildirimler ve yeni yapılan geliştirmeler ile Windows Arama özelliğinin algoritması baştan aşağı yenileniyor. Bu bağlamda yüksek disk kullanımını ve Arama etkinliğini algılayan bir algoritma ortaya çıkıyor. Böylece yüksek kullanım sürelerini daha iyi tanımlayabilirken Arama özelliği daha iyi yönetilebiliyor. Ayrıca, geliştiricilerin disk kullanımını iyileştirmek amacıyla belirli depolama seçeneklerinde ve proje klasörlerinde arama yapmasını önlemek için değişiklikler yapıldı. Aşağıdaki olaylar yaşandığı durumlarda dizin oluşturucusu tamamen duracak veya kısıtlanacak;
Windows 10 2004 ve son birkaç sürümle birlikte bildirimler üzerinde daha fazla kontrol sağlanıyor.
![]() Bir uygulamanın bildirim ayarlarına girdiğinizde, ayarların nasıl etkide bulunduğunun anlaşılması için görseller eklendi. ![]() Bildirim ayarlarına daha kolay erişim için İşlem Merkezi’nin en üst bölmesine bir seçenek eklendi. Ayrıca “bildirim yok” metni Eylem Merkezi’nin ortasına taşındı. ![]() Son olarak, uygulama listeniz çok geniş ise kapatmak istediğiniz uygulamayı daha kolay bulmanız için “Sırala ölçütü” seçeneği eklendi. ![]() Bilgisayarınızı Buluttan Sıfırlayın Bu bilgisayarı sıfırla ayarı, kullanıcılara Windows’u indirmek veya yerel yeniden yüklemeyi kullanmak için yeni bir seçenek sunuyor. Önceden, “Bu bilgisayarı sıfırla” yalnızca yerel bir yeniden yükleme yapabiliyordu ve mevcut Windows dosyalarından yeni bir Windows kurulumu oluşturmaktaydı. Bu özellik Windows 10 sürüm 1507’de tanıtıldığında Windows’un sıkıştırılmış, yedek bir kopyasını gizli bir bölümde depolamak için fazladan disk alanı gerektirmeden kurtarılabilmesi avantajını sağladı. Bu bir kurtarma işlemi ve yüklediğiniz uygulamaları kaldıracaktır. Ayrıca, “Her şeyi kaldır” seçeneği seçilirse kullanıcı verileri de tamamen silinir. Bulut indirme seçeneği, şu anda cihazınızda yüklü olan aynı Windows sürümünü, derlemesini ve versiyonunu yeniden yükleyecek. Bu yeni bulut indirme seçeneği tüm Windows 10 cihazları tarafından kullanılabilir ve önceki bazı Windows 10 cihazlarında bulunan “Buluttan kurtar” özelliğinden farklı.
![]() Xbox Game Bar Güncellemeleri Yeni güncelleme ile birlikte Xbox Oyun Çubuğu’nda bir FPS sayacı ve başarım ilerlemesi sunuluyor. Güncelleştirme Microsoft Mağazası üzerinden yapılacak. Windows Oyun Çubuğu’nu başlatmak için Windows+G tuşlarına basın. ![]() Güncellenmiş Dosya Gezgini Araması Yeni geliştirmelerle birlikte Windows Arama tarafından desteklenen yeni bir Dosya Gezgini arama deneyimi sunuluyor.
Bu özellik ile Windows, bilgisayarınızı kapatırken uygulamalarınızı otomatik olarak kaydeder ve yeniden başlatma sonrası otomatik olarak aktif eder. Daha önce bu seçenek, hesap ayarlarındaki Oturum açma seçenekleri altındaki “Cihazımı otomatik olarak ayarlamayı bitirmek için oturum açma bilgilerimi kullan” seçeneğine bağlıydı. Windows artık 20H1 ile yeni bir uygulama yeniden başlatma ayarıyla ilgili kontrolü kullanıcılara veriyor. Windows açıldığında, Windows oturumunu kapatırken, yeniden başlatırken veya kapatırken yeniden başlatılabilir uygulamalar otomatik olarak kaydolur ve bir sonraki oturum açılışında bunlar yeniden başlatılır.
![]() Teslim İyileştirme Ayarları Düşük bağlantı hızlarına sahip kullanıcılar arka planda yapılan indirme ve güncelleştirmeler sonucunda problemler yaşayabiliyor. Bu nedenle bant genişliğini ayarlamak için yeni seçenekler eklendi. Artık Ön Plan yüklemeleri (örneğin Windows Mağazası’ndan başlattığınız yüklemeler) veya arka plan yüklemeleri ayrı ayrı ayarlanabiliyor. Bu seçeneklere Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Teslim İyileştirme > Gelişmiş Seçenekler‘den ulaşabilirsiniz. ![]() Hesap Makinesi Uygulaması Yeni güncelleme ile hesap makinesine “Her zaman üstte” seçeneği ekleniyor. Böylece Hesap Makinesi uygulaması küçük görünüme geçerek tüm uygulamaların en üstünde yer alabiliyor. ![]() Not Defteri İyileştirmeleri
![]() Metin yakınlaştırma: Not Defteri üzerinde metinleri kolaylıkla yakınlaştırabilir ve uzaklaştırabilirsiniz. Yakınlaştırmak için Ctrl + fare tekerleği kombinasyonu oldukça kullanışlı. Yakınlaştırma seviyesini varsayılana döndürmek için Ctrl + 0 seçeneği kullanılabilir. Bunun yanında Görünüm > Yakınlaştır menüsü eklendi. ![]() Satır ve sütun numarası: Artık imleç hareket ettikçe satır ve sütun numarası durum çubuğunda varsayılan olarak görünüyor. ![]()
Artık fare imlecinizin hızını ‘Ayarlar’ bölümünden ayarlayabilirsiniz. Bu, Ayarlar ve Kontrol Paneli deneyimlerini birleştirmek için devam eden çalışmalar sonucu gerçekleşti. Seçenek için Ayarlar > Cihazlar > Fare yolunu izleyin. ![]() Sanal Masaüstü İsimlerini Özelleştirme Oluşturmuş olduğumuz sanal masaüstü isimlerini artık dilediğimiz gibi isimlendirebiliyoruz. Sanal masaüstü özelliği kullanımı ve isim değişimi:
![]() Ağ ve İnternet – Ağ Durumu Sayfası Yenilendi Windows 10 ayarlarında yer alan Ağ ve İnternet açılış sayfasını yenilendi ve daha net bir görünüm sağlamak için birkaç sayfa birleştirildi. ![]()
![]() Görev Çubuğundan Hızlı Etkinlik Oluşturma Artık doğrudan Görev Çubuğu’ndaki Takvim açılır menüsünden hızlıca bir etkinlik oluşturulabiliyor. Takvim penceresi Görev Çubuğu’nun sağ alt köşesindeki tarih ve saat simgesine tıklayabilirsiniz. Buradan bir saat ve konum seçerek yeni etkinliği kaydetmek mümkün. ![]() Güvenli Mod (Safe Mode) Üzerinde Windows Hello PIN Güvenli mod, bilgisayarınızdaki sorunları gidermenize yardımcı olacak sınırlı sayıda dosya ve sürücü kullanarak Windows’u temel bir durumda başlatmaya yarar. Güvenli modu kullandığınızda mevcut sorunlarınızla karşılaşmıyorsanız, varsayılan ayarlar ve temel aygıt sürücüleri bu soruna yol açmıyor demektir. Yeni güncelleme ile birlikte Windows Hello PIN oturum açma desteği Güvenli Mod giriş ekranına da taşınıyor. Bunu aktif etmek için aşağıdaki adımları izleyin;
Arama Ana Sayfasına dört hızlı web arama seçeneği eklendi:
Bu seçeneklerden herhangi birini veya tümünü denemek için görev çubuğunuzdaki arama kutusunu tıklayabilir veya Windows + S tuşlarına basarak Arama Ana Sayfası’nı açabilirsiniz. ![]() Yeni DirectX 12 Özelliklerini Önizleme Yeni sürüm ile birlikte DirectX üzerinde iyileştirmeler yapıldı. DirectX Raytracing Tier 1.1, Mesh Shader ve Sampler Feedback (Örnekleyici Geri Bildirimi) dahil olmak üzere yeni DirectX 12 özellikleri ile ilgili önizleme imkanı sağlanıyor. Bluetooth Eşleştirme Üzerinde Geliştirmeler Windows 10 sürüm 1803 sürümünde desteklenen Bluetooth cihazlarını eşleştirmek için bir dizi yeni özellik sunulmuştu. Bu güncelleme ile Bluetooth bağlantıları üzerinde iyileştirmeler yapıldı. İşte yenilikler:
![]() İkisi Bir Arada PC’ler için Yeni Geliştirmeler Bu yeni deneyim, tablet görünümüne geçen kullanıcıların bilinen masaüstü deneyiminde kesintisiz olarak devam etmesine izin veriyor ve birkaç önemli geliştirme içeriyor.
Windows’ta oturum açmak için kullandığınız hesabın resmini değiştirmek artık daha kullanışlı. Güncellenmiş resminiz artık Windows, uygulamalar ve her gün kullandığınız Microsoft sitelerinin çoğunda hızlı ve doğru bir şekilde görünecek. Önceden farklı uygulamalarda ve sitelerde aynı anda hesabınız için üç veya dört farklı resim görebiliyordunuz.
Sunucu taraflı arama geliştirmelerinde bazı iyileştirmeler yapıldı.
![]()
![]() Microsoft Hesaplarına Şifresiz Erişim Gelişmiş güvenlik ve daha sorunsuz bir oturum açma deneyimi için Microsoft hesaplarına erişimi sadece Windows Hello ile yapabilirsiniz. Böylece cihazınızdaki tüm Microsoft hesaplarını Windows Hello Face, Parmak İzi veya PIN ile modern çok faktörlü kimlik doğrulamaya geçirebilirsiniz.
![]() Daha Fazla Kaomoji Kaomoji: Temel olarak, çeşitli karakterlerin birleşimiyle ortaya çıkan farklı ifadelerdir. Yeni sürüm ile birlikte emojilerin yanında daha fazla kaomoji simgesi geliyor. Kaomojilere ulaşmak için Windows Tuşu + . (nokta) kombinasyonunu kullanabilirsiniz. (●’◡’●) ![]() Ağ Kameralarını Windows 10 Cihazlarına Bağlama Bir yerel alan ağı (LAN) üzerinden video verilerini ileten İnternet Protokol tabanlı kameralar olan ağ kameraları, özellikle gözetim ve güvenlik senaryolarında giderek yaygınlaşıyor. Windows artık kullanıcıların ağ kameralarını bilgisayarlarıyla ilişkilendirmelerine izin vererek kamera uygulamalarında fotoğraf çekimi ve video akışı sağlıyor. Ekran Okuyucusu Veri Tablosu Ekran Okuyucusu artık önce başlık verilerini, ardından hücre verilerini ve ardından o hücrenin satır/sütun konumunu okuyacak. Ayrıca, Ekran Okuyucusu yalnızca başlıklar değiştiğinde başlıkları okur, böylece hücrenin içeriğine odaklanabilirsiniz. Windows Ink Çalışma Alanı Windows Ink Çalışma Alanı artık daha az ekran alanı kaplıyor ve Whiteboard deneyimleri Microsoft Beyaz Tahta uygulaması ile doğrudan bağlanıyor. Windows Ink Çalışma Alanı simgesi görev çubuğunuzda görünmüyorsa, görev çubuğuna sağ tıklayıp “Windows Çalışma Alanı Simgesini Göster” seçeneği ile gösterebilirsiniz. SwiftKey Dil Desteği Microsoft, SwiftKey’nin yazma zekasını Windows’a getirmeye çalışıyor. Bu özellik Türkçe de dahil olmak üzere 39 dille genişletildi. Yazım denetimi ayarı etkinse yanlış yazılan kelimeler ve yazım şekilleri düzeltilecek. Bu ayar tam olarak düzgün çalışmasa bile geliştirilmeye devam ediyor. Dil Ayarları Geliştirmeleri Dil sayfasına Windows ekranları, Uygulamalar ve web siteleri, Bölgesel biçim, Klavye ve Konuşma seçenekleri pratik bir şekilde ulaşım için eklendi. Böylelikle varsayılan olarak hangi dillerin seçildiğini hızlı bir şekilde görebilir ve üzerine tıklayarak ayara ulaşabilirsiniz. ![]() Geliştirilmiş Windows Sandbox Erişilebilirliği
Geri Bildirim Merkezi’ne “Benzer Geri Bildirim Bul” adlı yeni bir özellik ekleniyor. Geri bildirim günlüğüne gittiğinizde, artık sizinkine benzer herhangi bir geri bildirim olup olmadığını görmek için yeni bir bölüm görünecek. Geri Bildirim Merkezi’nde Diller Arası Destek İngilizce’den başka bir dile ayarlanmış Windows Insider’lar artık Geri Bildirim Merkezi içinde İngilizce geri bildirimlere göz atma ve Yeni Geri Bildirim formunda İngilizce geri bildirim gönderme seçeneğine sahip. Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) Geliştirmeleri
Linux için Windows Alt Sistemi WSL 2, Linux için Windows Alt Sistemini Windows’ta ELF64 Linux ikili dosyalarını çalıştıran mimarinin yeni bir sürümü. Gerçek bir Linux çekirdeği kullanan bu yeni mimari, Linux ikili dosyalarının Windows ve bilgisayarınızın donanımı ile etkileşimini değiştirir ancak yine de WSL 1’deki aynı kullanıcı deneyimini sağlar. WSL 2 için daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) ARM64 Desteği ARM64 cihazları için WSL 2 desteği eklendi. Ayrıca, /etc/wsl.conf dosyasını kullanarak dağıtımınızın varsayılan kullanıcısını ayarlama özelliğini de beraberinde geliyor. Kaynak : Windows 10 Sürüm 2004 Neler Sunuyor? | ||||
Yeni Konu Cevap Yaz |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|